Nyheter3

Kost och fysisk träning för golf


Call to make a reservation...

Sportdryck med koffein bevisat bra för golfrundan


En forskningsstudie som publicerats i Applied Physiology, Nutrition and Metabolism slår fast att sportdrycker som innehåller koffein är bra för golfscoren.


Golfspelarna i studien delades in i två grupper som fick dricka på hål 1, 6 och 12. Den ena gruppen fick dricka sportdryck med 6% kolhydrathalt och den andra gruppen samma sportdryck fast med tillsatt koffein/guarana.


Forskarna mätte hur bra de puttade under rundan och kom fram till att golfspelarna som fick koffein i sin sportdryck puttade bättre och dessutom kände sig mer alerta och koncenterade.


Det har tidigare diskuterats om koffeinintag vid golf är bra eller dåligt. Detta eftersom koffein är vätskedrivande i viss mån vilket, åtminstone under varma dagar, skulle kunna leda till vätskebrist och sämre prestation. Men måttliga koffeindoser (studien hade knappt 20 mg) torde alltså vara övervägande positivt för golfspelet.


Vad ska man då dricka för att få lagom dos koffein? En kopp kaffe tänker nog de flesta av oss på men koffeinhalten blir för hög om du inte dricker ca 6 koppar rent vatten samtidigt. En burk Celcius är ett alternativ om du blandar ut den med vatten i en litersflaska.  Men det smidigaste alternativet är nog ändå en brustablett Golf Active i en halvliters vattenflaska. Då får du dessutom elektrolyter (salter och mineraler) som är viktigt för vätskebalansen i kroppen. 

Vad har tourspelarna i flaskan?


Tillhörde du dom i publiken under Nordea Masters som undrade vad Henrik Stensons blå vattenflaska egentligen innehåller?


 

En rad tourspelare, däribland Henrik Stenson och Adam Scott, använder smaksatta brustabletter med elektrolyter av det amerikanska märket Nuun. Enkelt uttryckt är det ungefär samma brustabletter som Resorb. Nuun finns inte att köpa i Sverige men för den intresserade går det att beställa brustabletterna - inklusive den blå vattenflaskan - direkt från Nuun. www.nuungolf.com


 En glad och imponerande överraskning under Nordea Masters var annars 17-årige Marcus Kinhult från Skaftö i Bohuslän. Han landade till slut på -7 vilket väckte stor beundraran hos publiken.


För några år sedan anordnade hans pappa Mikael Kinhult, tillika tränare på Skaftö, en träff för Bohusläns elitjuniorer där kostföreläsaren Stefan Hylén från Golfkost var inbjuden för att prata kost och golfprestation. I publiken den dagen satt, förutom Skaftös egna Europatourproffs Joel Sjöholm, en nyfiken ung kille vid namn Marcus Kinhult.


Kanske Sveriges nästa Henrik Stenson? 


Copyright & copy: Golfkost 2007-2019 All rights reserved.